Цифрова платформа
професійної освіти

Кухар

Код: 5122

Загальна характеристика професії «КУХАР»

Кухар — це людина, яка професійно готує їжу для інших людей, як правило, в закладах громадського харчування.З давніх часів у давніх спільнотах виділяли тих, хто краще за інших справляється з приготуванням їжі. Згодом професія кухар стала застосовуватися виключно до тих, хто займається створенням шедеврів і готових страв із продуктів харчування в громадських закладах.

Кулінарів вважають унікальними фахівцями, адже навіть з найпростіших інгредієнтів вони здатні створити десятки різних незвичайних страв. Саме тому інтерес до розвитку професії був у всі часи.

Багаті і відомі люди воліють мати особистого кухаря, тому що можна не боятися за те, що обід чи вечеря не вдасться. Додаткові плюси пов’язані з тим, що можна похвалитися вмінням свого працівника перед іншими заможними друзями і компаньйонами.

Чим же займається кухар?

  • організовує процес створення готових страв;
  • визначає необхідні продукти і їх кількість в конкретній страві і з урахуванням усього робочого меню;
  • складає вимоги до сировини або вихідних продуктів;
  • виявляє мінуси в процесі роботи інших колег, щоб своєчасно виправити і спробувати врятувати готову страву;
  • готує обладнання, вибирає тип плити, яка має свої плюси або мінуси для різних продуктів і страв;
  • складає опис процесу приготування і часу створення страв;
  • веде облік закуплених продуктів та інгредієнтів;
  • контролює, щоб виконувалися вимоги санітарних норм при приготуванні і зберіганні продуктів.

В залежності від місця роботи і рівня кваліфікації перелік функцій може мінятися.

Перспективи: Кар’єрна драбина в кухарській справі дозволяє досить швидко від статусу помічника дійти до позиції шефа. Варто відзначити той факт, що людина цієї професії ніколи не залишиться без роботи, а також навчається раціонально організовувати будь-які процеси. Особливо це відноситься до технологу. Адже у кухарській справі дуже важливо все робити швидко, але якісно.


Кухар

Дисципліни за професією

  • Гігієна та санітарія виробництва
  • Іноземна мова за професійним спрямуванням
  • Кулінарна характеристика кулінарних виробів, страв та кондитерських виробів
  • Кулінарна характеристика страв
  • Облік, калькуляція і звітність
  • Організація виробництва та обслуговування
  • Основи галузевої економіки і підприємництва
  • Основи дієтології і приготування страв
  • Основи енергоефективності та енергозбереження
  • Основи інформаційних технологій
  • Основи кулінарної характеристики страв
  • Основи правових знань
  • Основи товарознавства та технології приготування борошняних кондитерських виробів
  • Основи трудового законодавства
  • Основи фізіології харчування
  • Охорона праці
  • Професійна етика та основи психології
  • Сучасні добавки для приготування ковбасного фаршу
  • Технологія приготування закусок, страв і напоїв з основами товарознавства
  • Технологія приготування змішаних напоїв
  • Технологія приготування їжі з основами товарознавства
  • Технологія приготування коктейлів і напоїв, їх характеристика
  • Технологія приготування напоїв
  • Технологія приготування та кулінарна характеристика страв і напоїв
  • Устаткування підприємств ресторанного господарства