Кухар
Загальна характеристика професії «КУХАР»
Кухар — це людина, яка професійно готує їжу для інших людей, як правило, в закладах громадського харчування.З давніх часів у давніх спільнотах виділяли тих, хто краще за інших справляється з приготуванням їжі. Згодом професія кухар стала застосовуватися виключно до тих, хто займається створенням шедеврів і готових страв із продуктів харчування в громадських закладах.
Кулінарів вважають унікальними фахівцями, адже навіть з найпростіших інгредієнтів вони здатні створити десятки різних незвичайних страв. Саме тому інтерес до розвитку професії був у всі часи.
Багаті і відомі люди воліють мати особистого кухаря, тому що можна не боятися за те, що обід чи вечеря не вдасться. Додаткові плюси пов’язані з тим, що можна похвалитися вмінням свого працівника перед іншими заможними друзями і компаньйонами.
Чим же займається кухар?
- організовує процес створення готових страв;
- визначає необхідні продукти і їх кількість в конкретній страві і з урахуванням усього робочого меню;
- складає вимоги до сировини або вихідних продуктів;
- виявляє мінуси в процесі роботи інших колег, щоб своєчасно виправити і спробувати врятувати готову страву;
- готує обладнання, вибирає тип плити, яка має свої плюси або мінуси для різних продуктів і страв;
- складає опис процесу приготування і часу створення страв;
- веде облік закуплених продуктів та інгредієнтів;
- контролює, щоб виконувалися вимоги санітарних норм при приготуванні і зберіганні продуктів.
В залежності від місця роботи і рівня кваліфікації перелік функцій може мінятися.
Перспективи: Кар’єрна драбина в кухарській справі дозволяє досить швидко від статусу помічника дійти до позиції шефа. Варто відзначити той факт, що людина цієї професії ніколи не залишиться без роботи, а також навчається раціонально організовувати будь-які процеси. Особливо це відноситься до технологу. Адже у кухарській справі дуже важливо все робити швидко, але якісно.

Дисципліни за професією
- Гігієна та санітарія виробництва
- Іноземна мова за професійним спрямуванням
- Кулінарна характеристика кулінарних виробів, страв та кондитерських виробів
- Кулінарна характеристика страв
- Облік, калькуляція і звітність
- Організація виробництва та обслуговування
- Основи галузевої економіки і підприємництва
- Основи дієтології і приготування страв
- Основи енергоефективності та енергозбереження
- Основи інформаційних технологій
- Основи кулінарної характеристики страв
- Основи правових знань
- Основи товарознавства та технології приготування борошняних кондитерських виробів
- Основи трудового законодавства
- Основи фізіології харчування
- Охорона праці
- Професійна етика та основи психології
- Сучасні добавки для приготування ковбасного фаршу
- Технологія приготування закусок, страв і напоїв з основами товарознавства
- Технологія приготування змішаних напоїв
- Технологія приготування їжі з основами товарознавства
- Технологія приготування коктейлів і напоїв, їх характеристика
- Технологія приготування напоїв
- Технологія приготування та кулінарна характеристика страв і напоїв
- Устаткування підприємств ресторанного господарства