Пекар-майстер
Загальна характеристика професії «ПЕКАР-МАЙСТЕР»
Різноманітні хлібобулочні вироби готує пекар. Сучасне хлібопекарське виробництво оснащене комплексно-механізованими лініями, які обслуговує (здійснює пуск і зупинку, регулює рух пічного конвеєра) також пекар.
Пекар-майстер веде технологічний процес із виробництва хлібобулочних виробів Він стежить за машинним розподілом тіста, витримкою його перед саджанням у піч, визначає готовність виробу. Таким чином, основним обов'язком пекаря є контроль за формуванням, розшаруванням і випіканням виробів.
Пекар-майстер запобігає та усуває причини відхилення від норм технологічного режиму, усуває несправності в роботі устаткування, керує підлеглим персоналом та у необхідних випадках виконує роботи на будь-якій виробничій дільниці.
Перспективи: Останнім часом зафіксований різкий стрибок у розвитку хлібобулочної промисловості. Особливістю на сьогоднішній день є велика кількість приватних, невеликих підприємств (пекарень) хлібобулочної промисловості, підприємства суспільного харчування (ресторани, кафе, закусочні, їдальні, чайні, буфети) тому з працевлаштуванням проблем не виникає.