Цифрова платформа
професійної освіти

Бармен

Код: 5123

Загальна характеристика професії «БАРМЕН»

Бармен - це фахівець, який розбирається в алкогольних і безалкогольних коктейлях і напоях, знає рецептуру і може запросто їх приготувати. Основний обов’язок бармена — швидко і смачно готувати коктейлі. Та ще він створює дружню атмосферу, допомагає клієнту визначитися, чого саме хочеться, наприклад, якщо хочеться кисленького, то бармен зможе запропонувати на вибір кілька напоїв.

Саме завдяки харизмі барменів багато відвідувачів повертаються в бари ще і ще. Бармени працюють не тільки в барах, а й звичайних кафе і ресторанах. Часом ще виконують обов’язки бариста, а також:

  • прибирають робоче місце;
  • працюють із касою;
  • взаємодіють із постачальниками напоїв і продуктів.

Обов’язки барменів залежать і від їхнього досвіду роботи. Так, новачок займається прибиранням столів і барної стійки, робить чай, каву, наливає соки або чистий алкоголь. Більш досвідчений співробітник готує напої і допомагає головному бармену, який відповідає за коктейльну карту.

Перспективи: Бармени можуть працювати в коктейль-барах, нічних клубах, ресторанах і в інших розважальних закладах, де подають коктейлі. Попит на барменів підвищується в літній сезон, бо відкривається багато кафе на пляжах і на курортах. Та й у містах жителі активніше відпочивають у барах. Але вмілий бармен не залишиться без роботи навіть взимку.


Бармен

Дисципліни за професією

  • Діловий етикет
  • Іноземна мова
  • Інформаційні комунікації
  • Організація обслуговування в барах і ресторанах
  • Основи енергозбереження
  • Основи кулінарної характеристики страв
  • Основи нормативної документації (облік)
  • Основи професійної етики та психології
  • Основи товарознавства харчових продуктів
  • Основи трудового законодавства
  • Охорона праці, промислова і пожежна безпека
  • Підприємницька діяльність, основи менеджменту
  • Технологія приготування змішаних напоїв
  • Торгово-технологічне обладнання
  • Фізіологія харчування, санітарія і гігієна