Сировар
Загальна характеристика професії «СИРОВАР»
Сировари займаються своєрідним творчістю, адже, щоб отримати усі можливі види сиру, вони використовують один головний інгредієнт - це молоко. Майстри використовують особливі технології, а також різні мікроорганізми і стежать за процесом створення свого шедевра.
Майстерністю справжнього професіонала цієї справи можна назвати його вміння правильно оцінювати характеристики, які притаманні потоку сирного зерна. Сировари самостійно контролюють температуру, концентрацію і кислотність розсолу, а також дегустують результат посолки в солільний басейні. Потім вони просушують суміш і відправляють виріб в сховище. Професійний сировар повинен бути акуратним, терплячим і точним у своїх розрахунках.
Основним знаряддям праці є нагрівачі, сировиготовлювачі, змішувачі, шафи для сушіння, центрифуги та сепаратори. Основними виробничими операціями є аналіз якості сировини, встановлення сиропридатності молока та його згортання, а також згортання білків молока. Сировар також здійснює контроль за процесом соління та дозрівання сиру.
Перспективи: Ця професія входить до сфери маслосироробства та молочної промисловості, яка має постійну потребу в кадрах. Фахівці працюють в сироробних цехах, молокопереробних заводах, а також у лабораторіях. Також сьогодні в Україні з’являється дедалі більше фермерів, які виробляють сир виключно з молока домашніх тварин. Метою яких є унікальне виготовлення натурального продукту, неперевершений смак та реалізація продукції.

Дисципліни за професією
- Біохімія молока і молочних продуктів
- Інформаційні технології
- Мікробіологія молока, санітарія та гігієна
- Основи галузевої економіки і підприємництва
- Основи правових знань
- Охорона праці
- Правила дорожнього руху
- Спеціальна технологія та обладнання
- Технологічне устаткування
- Технохімічний контроль