Майстер ресторанного обслуговування
Загальна характеристика професії «МАЙСТЕР РЕСТОРАННОГО ОБСЛУГОВУВАННЯ»
За тим, щоб заклад функціонував бездоганно, їжа була вишуканою і смачною, а в усіх відвідувачів був гарний настрій, повинен слідкувати майстер ресторанного обслуговування. Саме в його обов’язки входить завдання забезпечення належного сервісу.
Майстер ресторанного обслуговування – комплексна професія, яка синтезує у собі обов’язки офіціанта, бармена, кухаря, хостес, адміністратора, управлінця, обліковця, маркетолога. Це фахівець, що у разі потреби може самостійно управляти будь-якими процесами у ресторані, кафе, барі, ситуативно замінити відсутнього працівника.
Майстер ресторанного обслуговування – фахівець, обізнаний з усіма видами обслуговування.
Основна функція майстра ресторанного обслуговування – забезпечення чіткого та ввічливого обслуговування відвідувачів ресторану. Також в процесі роботи він:
- готує зал до обслуговування споживачів;
- отримує столовий посуд, прибори, столову білизну;
- здійснює попереднє сервірування столів, складає серветки різними способами;
- зустрічає гостей, супроводжує їх до вільних або замовлених місць;
- приймає замовлення від споживачів, отримує та подає страви та напої;
- обслуговує клієнтів у номерах готелів;
- займається декантацією вина та напоїв, фламбуванням страв;
- проводить розрахунки із клієнтами за допомогою касового апарата, персонального комп’ютера;
- складає заявки на одержання товарів, кулінарних виробів, страв, булочних та кондитерських виробів;
- складає попереднє меню для фуршетів, бенкетів та інших заходів поза межами закладу ресторанного господарства.

Дисципліни за професією
- Іноземна мова за професійним спрямуванням
- Облік, калькуляція і звітність
- Організація і техніка обслуговування в закладах ресторанного господарства
- Основам психології, професійної етики й етикету
- Основи галузевої економіки і підприємництва
- Основи гігієни та санітарних вимог виробництва
- Основи енергозбереження
- Основи інформаційних технологій
- Основи трудового законодавства
- Охорона праці
- Правила дорожнього руху
- Технологія приготування закусок, страв і напоїв з основами товарознавства