Цифрова платформа
професійної освіти

Майстер ресторанного обслуговування

Код: 5129

Загальна характеристика професії «МАЙСТЕР РЕСТОРАННОГО ОБСЛУГОВУВАННЯ»

За тим, щоб заклад функціонував бездоганно, їжа була вишуканою і смачною, а в усіх відвідувачів був гарний настрій, повинен слідкувати майстер ресторанного обслуговування. Саме в його обов’язки входить завдання забезпечення належного сервісу.

Майстер ресторанного обслуговування – комплексна професія, яка синтезує у собі обов’язки офіціанта, бармена, кухаря, хостес, адміністратора, управлінця, обліковця, маркетолога. Це фахівець, що у разі потреби може самостійно управляти будь-якими процесами у ресторані, кафе, барі, ситуативно замінити відсутнього працівника.

Майстер ресторанного обслуговування – фахівець, обізнаний з усіма видами обслуговування.

Основна функція майстра ресторанного обслуговування – забезпечення чіткого та ввічливого обслуговування відвідувачів ресторану. Також в процесі роботи він:

  • готує зал до обслуговування споживачів;
  • отримує столовий посуд, прибори, столову білизну;
  • здійснює попереднє сервірування столів, складає серветки різними способами;
  • зустрічає гостей, супроводжує їх до вільних або замовлених місць;
  • приймає замовлення від споживачів, отримує та подає страви та напої;
  • обслуговує клієнтів у номерах готелів;
  • займається декантацією вина та напоїв, фламбуванням страв;
  • проводить розрахунки із клієнтами за допомогою касового апарата, персонального комп’ютера;
  • складає заявки на одержання товарів, кулінарних виробів, страв, булочних та кондитерських виробів;
  • складає попереднє меню для фуршетів, бенкетів та інших заходів поза межами закладу ресторанного господарства.


Майстер ресторанного обслуговування

Дисципліни за професією

  • Іноземна мова за професійним спрямуванням
  • Облік, калькуляція і звітність
  • Організація і техніка обслуговування в закладах ресторанного господарства
  • Основам психології, професійної етики й етикету
  • Основи галузевої економіки і підприємництва
  • Основи гігієни та санітарних вимог виробництва
  • Основи енергозбереження
  • Основи інформаційних технологій
  • Основи трудового законодавства
  • Охорона праці
  • Правила дорожнього руху
  • Технологія приготування закусок, страв і напоїв з основами товарознавства