Цифрова платформа
професійної освіти

Кухар дитячого харчування

Код: 5122

Загальна характеристика професії «КУХАР ДИТЯЧОГО ХАРЧУВАННЯ»

Кухар дитячого харчування складає замовлення та отримує від матеріально відповідальної особи необхідні продовольчі товари, напівфабрикати та сировину за кількістю та якістю, забезпечує їх зберігання для подальшого виготовляння страв та виробів. Складає меню страв. Використовує сезонні продукти, овочі, фрукти, зелень, молоко та молокопродукти. Здійснює первинне механічне та теплове кулінарне оброблення продуктів.

Кухар дитячого харчування виготовляє для дітей різного віку відповідно до їх фізіологічних особливостей, правил раціонального та лікувально-профілактичного харчування гарячі і холодні супи, соуси; страви і гарніри з овочів та грибів, страви і гарніри з круп, бобових та макаронних виробів, страви з м’яса та м’ясних продуктів; страви з птиці, дичини і кролика; страви з риби та нерибних морепродуктів; страви з яєць, молока і сиру; холодні страви і закуски; солодкі страви; гарячі і холодні напої; страви і гарніри з борошна та кулінарні вироби; кондитерські вироби; страви, збагачені вітамінами, та вітамінізовані продукти. Додержує санітарних норм, технології і рецептури виготовляння страв. Порціює страви. Застосовує особливі прийоми оздоблення страв з елементами привабливості. Роздає страви відповідно до норм харчування для дітей різного віку.


Кухар дитячого харчування

Дисципліни за професією

  • Кулінарна характеристика кулінарних виробів, страв та кондитерських виробів
  • Кулінарна характеристика страв
  • Основи дієтології і приготування страв
  • Основи кулінарної характеристики страв
  • Основи товарознавства та технології приготування борошняних кондитерських виробів
  • Сучасні добавки для приготування ковбасного фаршу
  • Технологія приготування закусок, страв і напоїв з основами товарознавства
  • Технологія приготування змішаних напоїв
  • Технологія приготування їжі з основами товарознавства
  • Технологія приготування коктейлів і напоїв, їх характеристика
  • Технологія приготування напоїв
  • Технологія приготування та кулінарна характеристика страв і напоїв