Маслороб
Код: 8272
Загальна характеристика професії «МАСЛОРОБ»
Маслороб – фахівець з виготовлення масла.
Маслороб розвантажує ємності з молоком та вершками; зливає молоко і вершки в приймальні ванни. У процесі виробляння масла в масловиготовлювачах періодичної дії маслороб вручну наповнює їх вершками і транспортує їх у камеру; У разі виготовлення топленого масла маслороб завантажуває ванни маслом, призначеним для перетоплювання; готує емалі, покриває емаллю бочки або підготовляє спеціальні вкладиші. Також маслороб має готувати мийні й дезінфікуючі розчини; мити й дезінфікувати устаткування та інвентар.
Маслороб повинен знати:
- основні властивості вершкового і топленого масла;
- основні вимоги до упаковування масла;
- призначення і склад мийних та дезінфікуючих розчинів;
- правила миття і дезінфікування устаткування та інвентарю;
- правила і норми охорони праці, виробничої санітарії та протипожежного захисту.

Дисципліни за професією
- Біохімія молока і молочних продуктів
- Інформаційні технології
- Мікробіологія молока, санітарія та гігієна
- Основи галузевої економіки і підприємництва
- Основи правових знань
- Охорона праці
- Правила дорожнього руху
- Спеціальна технологія та обладнання
- Технологічне устаткування
- Технохімічний контроль