Цифрова платформа
професійної освіти

Маслороб

Код: 8272

Загальна характеристика професії «МАСЛОРОБ»

Маслороб – фахівець з виготовлення масла.

Маслороб розвантажує ємності з молоком та вершками; зливає молоко і вершки в приймальні ванни. У процесі виробляння масла в масловиготовлювачах періодичної дії маслороб вручну наповнює їх вершками і транспортує їх у камеру; У разі виготовлення топленого масла маслороб завантажуває ванни маслом, призначеним для перетоплювання; готує емалі, покриває емаллю бочки або підготовляє спеціальні вкладиші. Також маслороб має готувати мийні й дезінфікуючі розчини; мити й дезінфікувати устаткування та інвентар.

Маслороб повинен знати:

  • основні властивості вершкового і топленого масла;
  • основні вимоги до упаковування масла;
  • призначення і склад мийних та дезінфікуючих розчинів;
  • правила миття і дезінфікування устаткування та інвентарю;
  • правила і норми охорони праці, виробничої санітарії та протипожежного захисту.
Маслороб

Дисципліни за професією

  • Біохімія молока і молочних продуктів
  • Інформаційні технології
  • Мікробіологія молока, санітарія та гігієна
  • Основи галузевої економіки і підприємництва
  • Основи правових знань
  • Охорона праці
  • Правила дорожнього руху
  • Спеціальна технологія та обладнання
  • Технологічне устаткування
  • Технохімічний контроль