A-
A+
Цифрова платформа
професійної освіти

Офіціант

Код: 5123

Загальна характеристика професії «ОФІЦІАНТ»

Професія офіціанта - одна з найдавніших. Перші офіціанти були зображені на фресках єгипетських пірамід, вони подавали їжу на стіл фараону.

Багато нині всесвітньо відомих людей починали свою кар’єру з цієї професії і не соромляться, а навпаки, з вдячністю згадують роки праці офіціантами і той неоцінений досвід, який вони отримали завдяки цій древній професії.Наприклад, Ален Делон працював в пивній, БредПітт– в ресторані швидкого харчування.

Ще за довго до того, як відвідувачі прийдуть до ресторану, офіціант розпочинає підготовку до їх зустрічі: отримує посуд і столові набори у метрдотеля, сервірує столи.

Головною метою роботи офіціанта є оперативне обслуговування відвідувачів, ознайомлення їх з меню, прийом і виконання замовлень, сервіровка столу, складання меню для банкетів, прийомів, доставка замовлених страв до столу, розрахунок з відвідувачами, збір використаної посуди.

Професійна діяльність офіціанта передусім, передбачає спеціально спрямоване спілкування між ним і відвідувачами. За робочий день офіціант спілкується з різними за віком та індивідуально-психологічними характеристиками людьми: молодими і літніми, жінками і чоловіками, спокійними і дратівливими, активними, енергійними і повільними. Всі вони різні, але потребують поради і допомоги офіціанта, іноді покладаються на його смак і професійну компетенцію.Офіціант повинен знати меню свого закладу, технологію приготування страв, їх характеристику і ціни. Він може порекомендувати гостям відповідні до їх замовлення алкогольні напої.

Кожний робочий день офіціанта - це енциклопедія психологічних контактів. Той, хто обирає професію офіціанта, повинен легко і вільно вступати в контакти з різними людьми, за всіх обставин бути ввічливим, тактовним, приємним у спілкуванні.

Перспективи: Сьогодні ресторанний бізнес бурхливо розвивається і постійно потребує кваліфікованих кадрів, а професія офіціанта не відмирає тому, що жоден ресторан, кафе, бар, місце продажу напоїв та їжі неможливі без офіціанта. Завдяки створенню розгалуженої мережі підприємств ресторанного господарства, які розповсюджені по всій країні, але найбільш сконцентровані у великих містах, туристичних центрах і різняться між собою кількістю працівників, видами послуг, що надаються, потреба в офіціантах існує постійно.

За 10—15 років праці здібні офіціанти досягають такого рівня розвитку, що стають керівниками підприємств, бізнесменами, і самостійно організовують ресторани, кафе та бари, створюючи нові робочі місця та добробут для себе і інших людей.


Офіціант

Дисципліни за професією

  • Англійська мова за професійним спрямуванням
  • Англійська мова за професійним спрямуванням
  • Гігієна та санітарія виробництва
  • Гігієна та санітарія виробництва
  • Енергозбереження торгово-технологічне обладнання
  • Енергозбереження торгово-технологічне обладнання
  • Інформаційні технології
  • Інформаційні технології
  • Кулінарна характеристика страв
  • Кулінарна характеристика страв
  • Облік, калькуляція і звітність
  • Облік, калькуляція і звітність
  • Організація обслуговування в барах і ресторанах
  • Організація обслуговування в барах і ресторанах
  • Основи галузевої економіки і підприємництва
  • Основи галузевої економіки і підприємництва
  • Основи маркетингу і менеджменту
  • Основи маркетингу і менеджменту
  • Основи правових знань та трудового законодавства
  • Основи правових знань та трудового законодавства
  • Охорона праці
  • Охорона праці
  • Професійна етика і психологія
  • Професійна етика і психологія
  • Торгово-технологічне обладнання
  • Торгово-технологічне обладнання
  • Фізіологія харчування
  • Фізіологія харчування