A-
A+
Цифрова платформа
професійної освіти

Шеф-кухар

Код: 5122

Загальна характеристика професії «ШЕФ-КУХАР»

Шеф-кухар вигадує, знаходить і вдосконалює рецепти рідкісних страв. Самовираження нічим не обмежене - професія може стати високим мистецтвом. У багатьох їдаленях, барах та кафе шеф-кухар - це кухар з додатковими обов'язками: він сервірує, організовує бенкети і керує виробництвом. Він - адміністратор, кухар і завгосп в одній особі, який відповідає за роботу рядових кухарів і офіціантів, технологію приготування страв, закупівлю продуктів.

Перспективи: Підвищення може бути блискавичним, а навики і тонкощі професії краще вивчати в підмайстрах у відомих шеф-поваров. Можливості додаткового заробітку у кухарів небагато. Банкети, презентації, весілля, фуршети іноді приносять якийсь відсоток кухарям, але частіше доводитися працювати безкоштовно. У деяких ресторанах близько 30% від святкових столів вже включені в зарплату шеф-поварам і персоналу. Іноді все отримує шеф і самостійно розподілять прибуток між кухарями і су-шефами (найпоширеніша форма).


Шеф-кухар

Дисципліни за професією

  • Біохімія молока і молочних продуктів
  • Гігієна та санітарія виробництва
  • Кулінарна характеристика кулінарних виробів, страв та кондитерських виробів
  • Кулінарна характеристика страв
  • Основи гігієни та санітарних вимог виробництва
  • Основи дієтології і приготування страв
  • Основи кулінарної характеристики страв
  • Основи товарознавства та технології приготування борошняних кондитерських виробів
  • Сучасні добавки для приготування ковбасного фаршу
  • Технологія приготування закусок, страв і напоїв з основами товарознавства
  • Технологія приготування змішаних напоїв
  • Технологія приготування їжі з основами товарознавства
  • Технологія приготування коктейлів і напоїв, їх характеристика
  • Технологія приготування напоїв
  • Технологія приготування та кулінарна характеристика страв і напоїв