Шеф-кухар
Загальна характеристика професії «ШЕФ-КУХАР»
Шеф-кухар вигадує, знаходить і вдосконалює рецепти рідкісних страв. Самовираження нічим не обмежене - професія може стати високим мистецтвом. У багатьох їдаленях, барах та кафе шеф-кухар - це кухар з додатковими обов'язками: він сервірує, організовує бенкети і керує виробництвом. Він - адміністратор, кухар і завгосп в одній особі, який відповідає за роботу рядових кухарів і офіціантів, технологію приготування страв, закупівлю продуктів.
Перспективи: Підвищення може бути блискавичним, а навики і тонкощі професії краще вивчати в підмайстрах у відомих шеф-поваров. Можливості додаткового заробітку у кухарів небагато. Банкети, презентації, весілля, фуршети іноді приносять якийсь відсоток кухарям, але частіше доводитися працювати безкоштовно. У деяких ресторанах близько 30% від святкових столів вже включені в зарплату шеф-поварам і персоналу. Іноді все отримує шеф і самостійно розподілять прибуток між кухарями і су-шефами (найпоширеніша форма).
Дисципліни за професією
- Біохімія молока і молочних продуктів
- Гігієна та санітарія виробництва
- Кулінарна характеристика кулінарних виробів, страв та кондитерських виробів
- Кулінарна характеристика страв
- Основи гігієни та санітарних вимог виробництва
- Основи дієтології і приготування страв
- Основи кулінарної характеристики страв
- Основи товарознавства та технології приготування борошняних кондитерських виробів
- Сучасні добавки для приготування ковбасного фаршу
- Технологія приготування закусок, страв і напоїв з основами товарознавства
- Технологія приготування змішаних напоїв
- Технологія приготування їжі з основами товарознавства
- Технологія приготування коктейлів і напоїв, їх характеристика
- Технологія приготування напоїв
- Технологія приготування та кулінарна характеристика страв і напоїв