Оператор лінії у виробництві харчової продукції (молочне виробництво)
Загальна характеристика професії «ОПЕРАТОР ЛІНІЇ У ВИРОБНИЦТВІ ХАРЧОВОЇ ПРОДУКЦІЇ (МОЛОЧНЕ ВИРОБНИЦТВО)»
Оператор лінії у виробництві харчової молочної продукції веде окремі операції технологічного процесу миття, розливу, розфасовки, оформлення, комплектування, зберігання, приймання і упакування різних видів готової молочної продукції та виробів на потоково-механізованих лініях. За потреби бере участь у ремонті устаткування.
Оператор також контролює виконання параметрів технологічного режиму, безперервної роботи різних автоматів, апаратури і механізмів за допомогою контрольно-вимірювальних приладів і автоматів; регулює роботу компресора при видуванні ПЕТ-пляшок. Також здійснює контроль за додержанням норм витрат сировини і матеріалів. Оператор має виявляти і усувати причини, які викликають погіршення якості продукції, перевищення норм витрат сировини та матеріалів, зниження продуктивності ліній, несправностей в роботі механізмів.
Оператор лінії у виробництві харчової продукції повинен знати:
- принцип роботи і правила експлуатації обслуговуваного устаткування та контрольно-вимірювальних приладів;
- способи усунення можливих несправностей у роботі устаткування.

Дисципліни за професією
- ---