Цифрова платформа
професійної освіти

Оператор лінії у виробництві харчової продукції (перероблення фруктів, овочів, олієнасіння та горіхів)

Код: 8275

Загальна характеристика професії «ОПЕРАТОР ЛІНІЇ У ВИРОБНИЦТВІ ХАРЧОВОЇ ПРОДУКЦІЇ (ПЕРЕРОБЛЕННЯ ФРУКТІВ, ОВОЧІВ, ОЛІЄНАСІННЯ ТА ГОРІХІВ)»

Оператор лінії у виробництві харчової продукції (перероблення фруктів, овочів, олієнасіння та горіхів) веде та контролює операції технологічного процесу миття, розливу, розфасовки, оформлення, комплектування, зберігання, приймання і упакування різних видів готової харчової продукції та виробів на потоково-механізованих лініях. За потреби бере участь у ремонті устаткування.

Також оператор регулює роботу компресора при видуванні ПЕТ-пляшок, здійснює контроль за додержанням норм витрат сировини і матеріалів; виявляє і усуває причини, які викликають погіршення якості продукції, перевищення норм витрат сировини та матеріалів, зниження продуктивності ліній, несправностей у роботі механізмів. Перевіряє стан та правильність взаємодії всіх вузлів устаткування.

Оператор лінії у виробництві харчової продукції повинен знати:

  • принцип роботи і правила експлуатації обслуговуваного устаткування та контрольно-вимірювальних приладів;
  • способи усунення можливих несправностей у роботі устаткування;
  • технологічні процеси і режими миття, видування, розливу, розфасовки, оформлення, комплектування та упакування продукції і виробів;
  • рецептури та види сировини;
  • вимоги до готової продукції, закупорювально-упакувальних та допоміжних матеріалів;
  • правила ведення обліку.


Оператор лінії у виробництві харчової продукції (перероблення фруктів, овочів, олієнасіння та горіхів)

Дисципліни за професією

  • ---