Оператор лінії у виробництві харчової продукції (перероблення фруктів, овочів, олієнасіння та горіхів)
Загальна характеристика професії «ОПЕРАТОР ЛІНІЇ У ВИРОБНИЦТВІ ХАРЧОВОЇ ПРОДУКЦІЇ (ПЕРЕРОБЛЕННЯ ФРУКТІВ, ОВОЧІВ, ОЛІЄНАСІННЯ ТА ГОРІХІВ)»
Оператор лінії у виробництві харчової продукції (перероблення фруктів, овочів, олієнасіння та горіхів) веде та контролює операції технологічного процесу миття, розливу, розфасовки, оформлення, комплектування, зберігання, приймання і упакування різних видів готової харчової продукції та виробів на потоково-механізованих лініях. За потреби бере участь у ремонті устаткування.
Також оператор регулює роботу компресора при видуванні ПЕТ-пляшок, здійснює контроль за додержанням норм витрат сировини і матеріалів; виявляє і усуває причини, які викликають погіршення якості продукції, перевищення норм витрат сировини та матеріалів, зниження продуктивності ліній, несправностей у роботі механізмів. Перевіряє стан та правильність взаємодії всіх вузлів устаткування.
Оператор лінії у виробництві харчової продукції повинен знати:
- принцип роботи і правила експлуатації обслуговуваного устаткування та контрольно-вимірювальних приладів;
- способи усунення можливих несправностей у роботі устаткування;
- технологічні процеси і режими миття, видування, розливу, розфасовки, оформлення, комплектування та упакування продукції і виробів;
- рецептури та види сировини;
- вимоги до готової продукції, закупорювально-упакувальних та допоміжних матеріалів;
- правила ведення обліку.

Дисципліни за професією
- ---